Tuesday, December 05, 2006

Sen sus, anlamazsin

Ne zamandir burda yazip duruyoruz Efem cocuklar Turk okulundami olsun Amerikanda ki okullardami? Ozel okul mu, mahalle okulumu.
Evdeki egitim kelek olduktan sonra nerde okudugunun hicbir anlami olmayabilecegini hic dusundunuzmu?
SF merkezli bir ABD-ANA grubu var serbest sigortacilik donemlerimde ticari bir kaygi ile bil umum Turk Email gruplarina uye olurken ona da hasbel kader olmus idim. Daha sonra bu grupla bir cok guzel isler yaptik, birkac kisiye yardim ettik falan filan. Neyse obur gruplarin herbirini mute a alirken bu listemde kaldi. Zaman zaman cilek lekesi ile ilgili 300 yazisma yaparlar daha ziyade cocuklarla ilgili seyleri falan konusurlar.
Nerden mi geldim buraya..Efemm biz bu egitim konusunu konusurken...bu gruptada bir emzik nasil birakilir lafi gidiyordu.Emzikli bebe kismini geceli cok oldugu icin soyle bir goz ucu ile bakip siliyorum e mailleri ahh bir tanesinde takildim kaldim.Birkac kisi bu emzik isini bitirmek icin nasil cocuklari ile konustuklarini anlatirken bir hanim kizimiz(anlasilan bu ilk ve tek cocugu da degil) cocugunun sadece 19 aylik oldugunu laftan anlamayacagini soyledi. Ama aglatmaya da kiyamazmis.. Bu 19 aylik cocuk laftan anlamazi gorunce hani irkildim ve ister istemez kendi akil sagligimi yokladim.. Eger durum bu ise ben bayagi catlak katogorisine giriyor olsam gerek cunki ben birak cocugu, 4 haftalik kopek eniklerimi bile konusarak egittim.Dogduklari andan itibaren konusursan vallaha da billahi de 4 haftalik enikler ses tonundan ne istedigini anliyip yapiyorlar. En basiti gel git turu seyleri bu tur communication ile hallediyorsun.
Hani 20 kusur yil once bizim bu evlat buyutme hikayemiz ama dun gibi de hatirliyorum. Ilk gunden itibaren konusmaya baslamistim oglumla. Oyle ya ne zaman anlayacagini ne bileceksin en azindan bu pratigi kendin icin gelistirmek zorundasin. Ustelik daha bir kac haftalikken bile ses ve ses tonuna bebeklerin tepki gosterdigi kesin. Benim oglan 4 aylik falandi sanirim bir gun carsiya ciktik. Alisverise gitmeden once bankada durdum para cekecegim, bir kuyruk bir kuyruk bankada yeni Computer sistemi uygulamasi baslamis kasiyerler ikiye katlanmis sekilde yavasss yavass yapiyorlar islemleri.Oglan bebek arabasinda miziklanmaya basladi. Bende donup buna anlatmaya.." Bak simdi sana mama almak icin ciktik ama burdan para cekmemiz lazim ve bu vakit alacak cunki bak kuyruk var cunki banka sistem degistirmis " falan filan. Arkamda bir yasli adam.."Ahh kizim sen bunlari bu bacak kadar bebege anlatiyorsunda bu anlayacakmi sanirsin?" ..dedi..Adama dondum ..bunu cok uzun boylu dusunmemistim o zamana kadar. Valla dedim bilmiyorum anlarmi anlamazmi ama biliyorumki onla communication kurmaya alismak icin benim bunu yapmam lazim.
Efendim simdi bebeklerin gelisimi icin stimulationin onemi falan anlatiliyor. Nedir stimulation alip bebegi minciklamak orasini burasini sikistirmakmi?Stimulation ona var oldugunu hatirlatmak guven vermekse communication en basta gelen degilmidir. Cocuklarimizin ne kadar aptal olduklarini dusunuyoruz? 4 haftalik bir enik cagirdiginizda size kosacak kadar akillida 19 aylik(nerdeyse iki yasinda) bir bebegin annesi oglu yada kizinin ne soylediginden haberi olmadigindan emin. Peki nasil kontrol ediyorlar iliskilerini? Anne emin cocuk nasilsa anlamiyor onun ne dedigini.. O zaman bagirmasi yada tartaklamasi lazim cocugu yanlis bir sey yaptiginda yada yapmasini istedigi sey icin.Baska bir yolu varmi? Peki cocuk ne zaman anlayacak ana babayi?19 una geldigindemi? Ya o zamana kadar aslinda ne dendigini anliyor ama kimse ona hitap etmedigi icin communication in ona yonelik olmadigini dusunuyorsa. Bu ona ihmal edildigi ciddiye alinmadigi yada hatta var olmadigi hissini vermezmi.
Her yaratik gibi oda varligini ispatlamak ve bunu hissetmek ihtiyacindadir, kimse onu muatap alip ne istediklerini belirtmedigine gore dikkat cekebilmek icin en iyi yontem onlarin istemediklerini yapmak degilmidir? Ulkede dayak arsizi diye tanimlanan cocuklarin cogunun communiction yoksunlugundan ve ilgi ihtiyacindan bu noktaya geldigini hic dusunmusmuydunuz? Beli bir yastan sonra bu "SEN ANLAMAZSIN!" bitince ne oluyor?Birdenbire adam yerine konuluyor olmak nemene bir soktur.
Sen sus sen anlamazsinlari cevremde bol bol duyup gormus biri olarak bu email bana bunlari hatirlatti. Bosverin temel egitimmis okulmus vs.Kendi ailesi tarafindan adam yerine konulup senelerce konusulmayan bir cocugun okulda yada hangi okulda ne yaptiginin cook fazla bir onemi oldugunu ben dusunmuyorum.Ama tabii bu benim 2 centim..

3 comments:

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]software retail price, [url=http://firgonbares.net/]650 oem software[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] full software downloads pricing softwares
discount software for college [url=http://firgonbares.net/]kaspersky 8.0 updates[/url] 2009 BPM Studio 4
[url=http://firgonbares.net/]student discount software uk[/url] buy adobe software from
[url=http://firgonbares.net/]macromedia flashtm software version 8[/url] buy to let software
where to buy microsoft software [url=http://firgonbares.net/]to buy microsoft office software[/b]

Anonymous said...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]proxis store manager software, [url=http://murudobaros.net/]macromedia software manager[/url]
[url=http://murudobaros.net/]kaon softwares price comparison[/url] adobe photoshop cs3 office 2009 software
Pro Apple Remote Desktop [url=http://murudobaros.net/]online software resellers[/url] adobe photo editing software
[url=http://murudobaros.net/]microsoft office university discount[/url] oem software definition
[url=http://murudobaros.net/]software sales people[/url] acdsee pro
software key for adobe photoshop cs4 [url=http://murudobaros.net/]software downloads for free[/b]

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.