Tuesday, December 05, 2006

Eleni

Los Angelesa geldigimizden beri farkettigim en onemli seylerden biride burda surup gitmekte olan Ermeni Turk savasi. Hani bu iyi kotu Amerikanin heryerinde var (Turkiyeyi bilemiyorum benim zamanimda bir savas icinde oldugumuzu hic duymamistim) ama acikcasi hicbir yerde bunu LA de hissettiginiz kadar yogun hissetmiyorsunuz.
Californiada yasamak bir nimet 9 ayimizi dizboyu karda yasamaya alismis bizler icin.Bugunlerde olabildigince sokaklara atiyorum kendimi.Hava henuz cok sicak degil limonata kivaminda sabahlari hafif serin olsada gunes biraz kuvvetlenince isitiyor ortaligi o yuzdende bir hirkamsi seyle idare etmek mumkun o alistigimiz paltolar kabanlar yerine.
Bu aralar LA de seneler once tanidigimbir dostumla sik sik cikip eskicileri dolasiyoruz yeni ev icin balkon icin envai cesit sey bulmak uzere. Bu gezilerin en buyuk ozelligide her defasinda baska bir turk restaurantta yemek.Bu bolgede turk yemegi yapan dunya kadar restaurant var.
Yine bu turlardan birinde arkadasim bak simdi pek keyifli bir yere gidecegiz dedi.
Deniz kenarindan Lidoya dondu. Arabayi park edip deniz kenarindaki iskele ustundeki dukkanlarin onunde yururken bana”Burayi iyi ogren esini de getirirsin”dedi.”Burda iki Turk lokantasi var biri deniz mahsulleri yapar digeri tam turk isi ve yemekleri kendileri ev usulu hazirladiklari icinde pek guzeldir.”
Dukkanin onunde iskelenin ustundeki masaladan birine oturduk.Kosedeki masada esmer gozluklu bir adam turk kahvesi icip gazetesini okuyor.Giristeki masada bir Hurriyet.
Sarisin ufak tefek bir hatun gorundu tezgahin ardindan “Aaaa hosgelmissiniz” diye karsiladi bizi.Arkadasimi taniyorlar.Tanistirildik.Kirk yillik bir dostmussuz gibi elimi sikti.Arkadasim esimin amerikali oldugunu sehre yeni geldigimizi anlatinca muhabbete basladik. Eleni sicacik ,dost bir kadin. Iyi bir Turk gibi pervasizca ozel sorular sordu kahkalar atarak muhabbeti surdurdu.Siparislerimizi alir almaz firlayip iceri gitti baktik icerden bir muzik sesi gelmeye basladi turkce.
Arkadasim yeni okudugu bir kitaptan bahis acti o ara.Bir kadin yazarin ermeni kirimi hakkinda Turkiyede yayinlanan bir kitabi.Okumamisim daha tabii.Eleni saraplarimizi getirdiginde onada anlatti. Eleni sikkin bir ifade ile dinledi..”aman burdada bunu yapiyorlar ozellikle gencler” dedi. “Turkiyeyi anlamiyorlar biz Turkuz hep beraber yasadik o zaman savas zamani idi ne olduysa olmus ne yapacagiz simdi yani?”
Sonra Beyruta gocmeden onceki gunleri anlatmaya basladi konustukca cocuklukta gittigimiz kilisenin dolandigimiz yerlerin hemen hemen ayni oldugu cikti ortaya.
Arkadasim eski istanbullu bende nerdeyse 20 yas buyuk oldugu icin Istanbulun Rumu Ermenisi Yahudisi ile Istanbul oldugu zamani hatirliyor o birlikte kutlanan ayri dinlerin bayramlarini torelerini animsadik nasil Yahudi arkadaslarimizin bize hamursuz getirdigini,annelerin nasil birbirleri ile ozel yemek tarifleri paylastigini. Arkadasim Eleniye donup yahu cal ermenice birseylerde efkar dagitalim dedi. Eleni arkada kayboldu gene muzik sesi degisti. Eski Istanbulu animsatan parcalar ermenice rumca ve turkce karisik yayildi orataya.Yanimizdaki masaya yerlesen genc amerikali cift donup nece konustugumuzu nereli oldugumzu sordular Eleni gulumseyerek “Hepimiz Turkuz,Turkiyedeniz” dedi. Sonrada bize babasini anlatti kardeslerin tamami buraya yerlesmis ama 8 sene once annesi olunce babasinida aldirmak istemisler.
“Ne yapacagim ben gavur ilinde”demis adam.”Dostlarim arkadaslarim evim burda.Ben kendi toprgimda olmek isterim” oylede olmus. Eleni gidemedim cenazeye diyor isleri birakamadim. Biz ayrilirken esi gorunuyor benle tanisip hemen ekliyor “Siz yenisiniz birsey ihtiyaciniz olursa arayin biz hep burdayiz.”diye.
Icim sicacik ayriliyorum lokantadan.Eleni siki siki tembihliyor “Esini de getir ogrensin turk yemeklerini”Ona bahsetmisim bizim adamin turk kahvesi yapmaya bugunlerde merak sardigini ve bir turlu kopuk tutturamadigini..”Ben onu iceri alir kahve yapmayi da gosteririm “ diye ekliyor.
Bu deneyimin adindan ne zaman e mailime Ermenilerle ilgili birsey gelse Eleniyi hatirlayip buruluyorum. Turkiyeyi Turkiye yapan Ermenisi Rum`u Levanteni ve Kurdu ile bir butundu eskiden. Ne zaman ve kim bu kavgalara bir dur diyecek?

No comments: