Tuesday, December 05, 2006

Midwestte sonbahar

Tuesday, May 24, 2005

Benim mevsimlerin degisimi ile ilgili degismez bir olcegim vardir.Ayaklarim usumeye basladigi gun anlarimki kis geliyor ve bu soguk ayaklar taki yazin resmi ilanina kadar isinmaz.Midwestte mevsimlerin degisimi oyle uzun haftalar almaz bir cok zaman dramatik bir sekilde iki gun icinde mevsim sicak ve bogucu bir yazdan sonbahar ayazlarina donuverir.Bu defada plajda gecirilen sicak bir hafta sonundan sonra yagmur bile yagmadan bir den serinleyiverdi hava.
Bu memlekette cok anlamazsiniz mevsim degisikiliklerini bahce meraklisi falan degilseniz ne isiniz var disarlarda eviniz yada arabanizin AC sini ayarlarsiniz isinin degismesi sirasinda gecen uc dakkalik surede iki uc defa poflarsiniz sonra tamam.Is yerleri ve dukkanlar zaten sizin sagliginiza uygun dusecek isida tutulurlar. Sonra bir aksam ustu elektrikten tasarruf yapmaya karar verir AC yi kapatir iki pencere acarsiniz.Belki o aksam gece yarisi uyanip kan ter icinde camlari kapatip gene AC li serin luksunuze donersiniz ama bu artik arka bahcede inildeyerek oten AC nin yakinda tatile cikacaginin isaretidir.Artik yakinda yuklu faturalariniz elektrik degil Gaz companyden gelecektir. Sonra bir sabah kendinizi yatakta pikenize simsiki sarilmis soguk ayaklarla bulursunuz iste o demektirki Midwest sonbahari basladi.Bu cok kisa bir process degildir cogunlukla.Fed EX ve UPS guylar sortlarini Thanks Givinge kadar giyerler,nede olsa Midwest insani serttir kolay usumez.Zaman zaman karda t shirtleri ile dolasan okul cocuklari gorup kaniniz donar ama bu dogaldir onlar icin.
Gelen sonbaharla once hafta sonu planlariniz degisir.Birdefa cimler artik her hafta bicilmek istemez.Bunun yerini bahcenizdeki agac sayisina gore yaprak kuremek alir.Yani Midwestte bahcede hep is vardir.Komsunun oglu yada sizin evdeki lokal teenager bu islere bakmiyorsa ki bu gunlerde onlar computer ekranina bakmayi tercih etmekteler isiniz bitmez.
Baska bir gostergede marketlerde ortaya cikan “Mum”krizantem saksilaridir.Bunlarin fiyatlari $2.49 ile baslar ve yavas yavas duser. $1.49 a geldiginde ehhh iki uc saksi alip ekme zamanidir.Nedense bu memlekette bahcecilikte bir baskadir. Anlayis marketten yada seradan cicegi hazir alinip ekmek gecerli yontem oldugu icin hemen her evin bahceside mevsim degisikliklerine uyarak ciceklenir.Mevsimleri marketlerden takip ediyorsaniz gorursunuzki belli gunler belli materyallerle tanimlanir ve bunlar en az iki ay onceden piyasaya surulur.Yani Halloween icin sekerlerinizi iki ay onceden alip bayatlatabilirsiniz Yada “thanks giving” ornamentlerinizi iki ay onceden arttirabilirsiniz.Hemen hemen her evin garajinda bu belli gunleri temsil eden kivir zivirla ilgili bir kutu bulunur. Her nedense her sene bunlara ilaveler yapilir sonrada mal fazlasi garage sale ler ile tuketilmeye calisilir.
Hafta sonu faaliyetleri daha bir disarilara tasinir cunki artik piknige gittiginizde pismezsiniz. Gol kenarindaki plajlar yerine ormanlardaki park alanlari ziyaret edilir.Eger tecrubeli bir Midwestli iseniz farmers market kesiflerinin tam zamanidir.Kir yollarinda sonbahari izlemek Midwestte en guzel manzaralardandir.Agaclar uc dort ayri renkle bezenir.Once yesilin degisik tonlari hafiften sarilarla karisir bir hafta sonra kizillar bas gosterir.Ve sonunda agaclar yapraklarini kaybetmeden once sari turuncu ve koyu yesilin hertonu ile senlenmis kir manzaralari izleyebilirsiniz bu kisa mesefeli gezilerinizde. Eger yakinlarda bir iki kendin topla turunden ciftlik bulursaniz buda ayri bir senlik olur. Sonbahar icin. Ayrica bu gezilerinizde dunya kadar antikaci dukkani bulma sansinizda yuksektir. Luzumsuz herturlu suslu dekoratif malzemeninde kaynagi midwesttir.
Bu arada hafta icinde devamli kararsizlik gecirirsiniz ne giymeniz gerektigi konusunda.Birde tabii mahalli cop toplama servisi ile basiniz derttedir.Yapraklarinizi ne tur torbaya koyarsaniz alacaklari her bolgede degisik kurallarla belirlenmistir ve siz bunlari cozene kadar kurallar degisebilir.Sizde cop gunleri her defasinda sekli degisen torbalarla local cop servisinin gonlunu yapmaya ve bu torbalari almalari icin gozlerini boyamaya calisirsiniz. Ama normal cop torbaniza koydugunuz yapraklarin ustune bir iki mutfak artigi yerlestirseniz bile cogu zaman yemezler.
Artik ciminizi yaz boyu kesmek icin kapinin onune ilan birakan sirketler nasil tum sezon karinizi kureyeceklerini anlatan brosurler birakirlar. Buda icinizde hava yeteri kadar sogumamis olsa bile soguk soguk urpertiler yaratir.
Sonbaharin hepten ilerledigini local pizzaci ve hamburgerci menulerine chilly ile ettiklerinde artik iyice anlarsiniz. Kosede oglenleri sandevic aldiginiz deli de menusune patates corbasi ilave etmistir. Ilk kar Christmasten once pek yagmasada artik bir ara sortlarin cati arasi yada bodruma kaldirilmasi gerekmektedir. Daha onunuzde Indian Summerin oldugunu bilsenizde ayaklariniz bir defa soguduysa mevsim degismis
demektir yapilacak teksey bu yilki kisinda gecmis yildaki kadar mulayim olmasini dilemek olabilir.

No comments: